PWN
 
Regionale intentieverklaring klimaatadaptatie voor Noord-Kennemerland-Noord

De jaarlijkse Waterdag op 19 oktober in De Hoep, het bezoekerscentrum van PWN, had dit keer ook een politiek tintje. Wethouders van de gemeenten in Noord-Kennemerland-Noord en bestuurders van PWN en HHNK zetten hun handtekening onder een regionale intentieverklaring klimaatadaptatie.

Het idee voor een intentieverklaring voor de regio borrelde in juni op tijdens een workshop voor ambtenaren van verschillende afdelingen in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo over klimaatverandering in de stedelijke omgeving. “We bogen ons in groepen over gemeentekaarten die de wateroverlast en hittestress in beeld brengen bij verschillende extreme weerssituaties”, zegt Otto van den Berg, beleidsmedewerker water en afvalwater bij de gemeente Castricum. “Als praktijkmensen moeten we inzicht hebben in wat er op ons afkomt en ons daarop voorbereiden. Samen. Maar het is net zo belangrijk dat de politiek hierin meekomt, dat ook bestuurders verantwoordelijkheid nemen. Zo ontstond ons initiatief om ze daar dan ook een intentieverklaring voor te laten tekenen. De Waterdag vormde hiervoor een mooie gelegenheid.”

Toegevoegde waarde
In de intentievergadering staat dat alle zeven gemeenten, HHNK en PWN in 2020 hun beleid en plannen op het vlak van klimaatadaptatie op orde hebben. En dat ze er samen voor zorgen dat de stedelijke omgeving in de regio in 2050 klimaatbestendig is. Jan Wijn, senior adviseur klimaatbestendigheid bij HHNK: “Als uitvloeisel van het Deltaprogramma hebben allerlei partijen in 2014 ook al een landelijke intentieverklaring ondertekend met grotendeels dezelfde inhoud. Waaronder de Vewin, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Nu hebben we die afspraken op regionaal niveau bekrachtigd. Daar zit de toegevoegde waarde van deze intentieverklaring: dat we met elkaar, ook bestuurlijk, de ambitie uitspreken om onze kennis te bundelen en klimaatadaptatie gezamenlijk op te pakken.”

Confronterend weerbericht van de toekomst
Als opmaat naar de ondertekening verzorgde Jan samen met weervrouw Helga van Leur tijdens de Waterdag een presentatie over de klimaatontwikkelingen voor een bomvolle zaal. Vooral het fictieve weerbericht van een augustusdag in 2050 dat Helga liet zien, sprak sterk tot de verbeelding. Otto: “Dat filmpje maakte de effecten van klimaatverandering heel tastbaar. Jan liet aan de hand van modellen en voorbeelden zien wat er in onze stedelijke gebieden kan gebeuren. Hoe de zeespiegel stijgt, het risico op wateroverlast, hittestress en droogte toeneemt. Zo kwam de discussie goed op gang. Wethouders, raadsleden, het publiek, iedereen dacht mee.”

Startpunt voor actie
Otto kijkt terug op een geslaagde middag: “Wij hebben er vertrouwen in dat de ondertekening het startpunt was om gezamenlijk in actie te komen”, zegt hij. Jan vult aan: “We willen niet dat het bij een intentie blijft; er moet een programma uitrollen. Wat mij betreft gelinkt aan de overlegstructuur voor de samenwerking in de waterketen in het hele Hollands Noorderkwartier. Het is belangrijk dat we binnen afzienbare tijd afspraken maken over hoe we klimaatadaptatie gaan aanpakken, dat we acties vaststellen en pilots gaan draaien. En daar ook over rapporteren. Zodat er ook echt iets gebeurt.”

 
 
Contact